Skansen zaprasza na festiwal kulinarny "Smaki Podlasia"

 

Program festynu kulinarnego SMAKI PODLASIA
Podlaskie Muzeum Kultury Ludowej
2 lipca 2017r.

11.00 Rozpoczęcie imprezy plenerowej

11.00 Otwarcie wystawy plenerowej „Latem na Podlasiu”

11.30 Rozpoczęcie VII edycji konkursu kulinarnego „Smaki Podlasia”

11.00 - 17.00 Pokazy kulinarne:         

          - tłoczenia oleju (Młyn z Bagniuk)         

          - wypiek sękacza (koło Remizy z Rudki)         

          - wędzenie mięs (wędzarnia)         

          - warzenie piwa (koło Remizy z Rudki)          

          - rozruch „Leśnej Bimbrowni”

11.00 - 17.00 Warsztaty kulinarne:          

         - wypiek pieczywa obrzędowego (Zagroda z Dąbrowy-Moczydły)          

         - wyrób cukrów odpustowych (Zagroda z Dąbrowy-Moczydły)          

         - wyrób masła w maselnicy (Zagroda z Tymianek-Buci)

12.00 - 15.00 Pokazy kulinarne w wykonaniu szefów kuchni

          (m.in. Łukasz Rakowski - Hotel Cristal, Białystok, Michał Arciszewski - Prowincja, Supraśl)

12.00 - 15.00 Pokazy gotowania potraw regionalnych w wykonaniu Kół Gospodyń Wiejskich

13.00 Pokaz filmu „W obronie jedzenia” (Remiza z Rudki) 

14.00 Gawęda Ryszarda Dolińskiego w podlaskiej bimbrowni

po 15.00  Ogłoszenie wyników konkursu kulinarnego i wręczenie nagród

17.00 Zakończenie imprezy

Zapraszamy!

facebook
Urząd Miejski w Wasilkowie