Zielone Świątki w Skansenie - relacja

Ilustracja do artykułu Zielone_Swiatki_2017 (12).jpg

W niedzielę 4 czerwca w Podlaskim Muzeum Kultury Ludowej już po raz dziesiąty odbył się festyn etnograficzny Zielone Świątki w Skansenie. Tradycje związane z tym świętem sięgają czasów przedchrześcijańskich. Kult odrodzonej po zimie przyrody oraz ponowna możliwość uprawy ziemi i wypasu zwierząt na zielonych łąkach to najważniejsze z przyczyn, dla których ludzie świętowali i wciąż świętują. Najważniejszym atrybutem Zielonych Świątek były gałęzie, którymi strojono domy i budynki gospodarskie, ogrodzenia oraz bramy. Wewnątrz domu dekorowano drzwi, okna, obrazy i ikony. Używano do dekorowania także tataraku, głównie ze względu na jego aromatyczny zapach. Przy drzwiach ustawiano młode drzewka brzozowe, przez Słowian uznawane za święte. Zielone Świątki, czyli święto Zesłania Ducha Świętego zamyka wielkanocny liturgiczny cykl świąteczny.

Podczas imprezy plenerowej na scenie wystąpiły regionalne zespoły folklorystyczne wykonujące pieśni i przyśpiewki wiosenne. Kapela Grodzieńska zaprezentowała folklor z okolic Grodna i Lidy. Zaproszone zespoły folklorystyczne i grupy teatralne odtworzyły zwyczaje zielonoświątkowe takie jak chodzenie z królewną, wodzenie kusta oraz majenie domów zielonymi gałązkami. Najmłodsi uczestnicy wzięli udział w specjalnie przygotowanych dla nich dawnych grach i zabawach na świeżym powietrzu. Mirosław Piechowski, garncarz z Czarnej Wsi Kościelnej, pokazał sztukę toczenia naczyń glinianych na kole. Ponadto rzemieślnicy, artyści i rękodzielnicy z Białorusi zaprezentowali swoje wyroby i opowiadali o tajnikach ich wykonywania. Na ten dzień wiele atrakcji przygotowali też przedstawiciele Policji, Ochotniczej Straży Pożarnej w Jurowcach i Pogotowia Ratunkowego. W programie wydarzenia był również pokaz lotów ptaków drapieżnych z Ośrodka Edukacji Ekologicznej – Sokolarnia. Tradycyjnie odbył się kiermasz, podczas którego można było zakupić regionalne przysmaki m.in. chleby, wędliny, miody, sękacze, przetwory, odpustowe lizaki, syropy ziołowe i potrawy kuchni tatarskiej, a także rękodzieło – rzeźby drewniane, kosze wiklinowe, zabawki drewniane, wyroby kowalskie.

W tym roku impreza odbyła się w ramach "Dni Wasilkowa 2017"

 

facebook
Urząd Miejski w Wasilkowie